Slagveldreizen.nl

Kreta

7-daagse reis naar Kreta: De Slag om Kreta 1941

Kreta 1941 - 1945
Nog ieder jaar vieren de Kretenzers 'Ochi- dag'. Deze dag herinnert aan het ‘nee’ van de Griekse dictator Metaxas tegen het ultimatum van Emanuelle Grazzi, de Italiaanse gezant, die de overgave van Griekenland aan Italië eiste. Het verzet van de Grieken was hevig en de Italianen werden teruggedreven. Maar toen op 6 april 1941 ook de Duitsers de aanval inzetten, moesten de Grieken zich overgeven. De Griekse koning en de regering vluchtten naar Kreta. Samen met delen van het Griekse leger wisten ook ongeveer 50.000 man, viervijfde van het geallieerde expeditieleger, bestaande uit Britten, Australiërs en Nieuw Zeelanders, in een soort ‘mini-Duinkerken’ naar Kreta te ontkomen. De Nieuw-Zeelander generaal majoor Cyril Freyberg, zou tijdens de aanval van de Duitse troepen het commando hebben over de Britse troepen.

Operatie Mercurius
Hitler zette de veldtocht tegen Griekenland door. Onder druk van Göring gaf hij toestemming voor een luchtlandingsoperatie op Kreta, 'Unternehmen Merkur'. Deze luchtaanval – tot op heden de grootste parachutistenaanval in de geschiedenis – werd geleid door generaal Kurt Student. De aanval begon op 20 mei 1941. Drie vliegvelden op het eiland, bij de steden Maleme, Rethymnon en Heraklion, werden met paratroepen en zweefvliegtuigen aangevallen.
De Duitse inlichtingendienst onder commando van majoor Rheinhardt had een enthousiaste ontvangst door de burgerbevolking voorspeld. Maar op Kreta was het verzet juist heviger dan waar ook in Europa: (oude) mannen, vrouwen, jongens en ook priesters weerden zich met grote moed, samen met het Griekse leger en geallieerde troepen.

Lees hier verder

< back

Websites
Over de Slag om Kreta

> lees meer
Dagprogramma Kreta
Data n.n.b.

> lees meer
Literatuur
Over de Slag om Kreta

> lees meer
Hier kunt U uw reis boeken
Uw gids op Kreta
Karen Beijer

> lees meer