Slagveldreizen.nl

Vienna in World War II

Mijn bezoek aan Wenen.

Wenen kan voor liefhebbers van geschiedenis een aangename Mer à boire zijn, maar ik heb daar een interessante midweek doorgebracht met alleen als thema WO2.

Als je de de Duitse taal beheerst is het handig om de websites repclub.at en iwk.ac.at te bezoeken en je aan te melden op hun nieuwsbrief, regelmatig vinden daar lezingen en discussies plaats over WO2 gerelateerde thema's.

 

Ik had het prima centraal gelegen hotel Terminus geboekt aan de Fillgraderstrasse in de wijk Mariahilf, vlakbij de beroemde Getreidemarkt. Van daaruit kun je vrijwel alles per voet bereiken.

 

WO2 musea en Gedenkstätte:

1) Dokumentationsarchiv des österreichisches Wiederstandes.

Website : doew.at

Adres in het centrum:

Altes Rathaus, Wipplingerstrasse 6-8, 1010 Wien

Hier is een blijvende tentoonstelling over het nationaalsocialisme in Oostenrijk, iedere werkdag geopend van 9-17 uur.

Verbonden aan het Döw is aan de Salztorgasse 6, enkele minuten verwijderd, een gedenkplaats voor de slachtoffers van de Gestapo in Wenen. Deze is alleen voor groepen op aanvraag te bezoeken. Soms is het mogelijk je aan te sluiten bij een groep. Stuur een mailtje naar Eva Kriss, eva.kriss@doew.at

 

2) De Gedenkstätte Steinhof

Steinhof was, en ook nu nog, een groot psychiatrisch ziekenhuis waar tijdens de Tweede Wereldoorlog geestelijk- en lichamelijk gehandicapten zijn vermoord.

http://gedenkstaettesteinhof.at/

Adres : Otto Wagner-Spital, Baumgartner Höhe1.

Het ligt buiten het centrum maar is met bus en metro in 20/25 minuten te bereiken. Het is geopend van woensdag t/m vrijdag van 10-17 uur en op zaterdag van14 - 17 uur. Een rondleiding is mogelijk vanaf 5 personen, stuur een mailtje naar Eva Kriss, eva.kriss@doew.at

 

Wandelen door Wenen.

1) Via de website denkmalwien.at is het mogelijk een WO2 gerelateerde wandeling te boeken.

 

2) Op de website theviennaproject.org kun je een app downloaden met behulp waarmee zelf door Wenen kunt wandelen langs plekken van WO2.

 

3) In de joodse wijk Leopoldstad kun je een wandeling doen langs de Stolpersteinen.

steinedererinnerung.net

 

 

Monumenten interessante lokaties:

Op de Ballhausplatz staat een monument voor de soldaten, de krijgsgevangenen en de burgers die door Duitse militaire rechtbanken ter dood zijn veroordeeld: deserteursdenkmal.at

 

Boekhandel.

Bezoek zeker de grote antiquarische boekhandel Stoehr op het gebied van militaire geschiedenis aan de Lerchenfelder Straße 78-80 :  buchhandlung-stoehr.at

 

Karl Lueger

Nog steeds staat er een standbeeld van de openlijk antisemitische burgermeester van Wenen van 1897-1910 op het Doktor-Karl-Luegerplatz.

Bezoek https://nl.wikipedia.org/wiki/Karl_Lueger maar ook:

metronieuws.nl/buitenland/2012/04/stad-wenen-wijzigt-straatnaam.

 

Antisemitisme na de Anschluss

Iedereen kent waarschijnlijk wel het verhaal dat direct na de Anschluss de Weense joden gedwongen werden de straten te poetsen.

Het is een wandeling waard om één van deze plekken, zoals de Hagenmüllergasse te bezoeken. Zie de bijgevoegde afbeelden van deze straat in 1938 en nu.

 

Toespraak Adof Hitler

Op het balkon de Neue Burg, een uitbreding van de Hofburg op de Heldenplatz, nu de officiele residentie van de Oostenrtijkse president, kondigde Adolf Hitler in 1938 de Anschluss van Oostenrijk af.

< back